Kategórie      
Výrobcovia / značky

Choroby a virózy v prekyslenom organizme

Pridané: 03.05.2019

Človek sa rodí s telom, naprogramovaným na dlhovekosť - čiže sa približne vieme dožiť aj 130 rokov. Od spôsobu, ako so svojím telom zaobchádzame, závisí, či zostarneme v zdraví, alebo ochorieme a predčasne umrieme. Podľa Kurta Tepperweina „každý hnev, každý stres, neprimeraná strava, každé neprirodzené, čiže životu nepriateľské správanie odpisuje niečo z konta nášho života, až napokon ostane len malý zlomok pôvodného programu.

Momentálne sa nachádzame v čase vrcholiaceho zimného obdobia a navyše tesne po vianočných a novoročných sviatkoch, kde „položme si ruku na srdce", každý z nás v nejakej väčšej či menšej miere vybočil zo štandardných koľají stravovania. Veď ako dobre padne k dobrej kávičke či čajíku v tomto zimnom období aj koláčik, alebo medovníček, ktorý pred sviatkami starostlivo pripravovali naše manželky, mamy, či staré mamy. Pokiaľ tento „maličký prehrešok" v podobe krátkodobého prejedenia sa, či pochutnávania na sladkostiach trvá max. 1 až 3 dni, je stále ešte možnosť dať veci, t.j. náš prekyslený organizmus do poriadku. Aj keď by to trvalo viac dní, či nebodaj týždňov, aj tu je nespočetné množstvo záchranných postupov, či receptov, avšak takáto záchranná „misia" bude veľmi veľmi náročná, zdĺhavá a hlavne celé obdobie bude spojené s rizikom a náchylnosťou na rôzne vírusové ochorenia.

„Prejavujeme sa podľa toho, čo jeme ..."

 

prejedanie sa

 

Čo vlastne znamená prekyslenie organizmu?

Prof. Katarína Horáková v knižke Umenie zdravo žiť na túto tému uvádza: „Spomeňme si na stredoškolskú chémiu, čo sme sa učili o pH: kyseliny majú nízku hodnotu (1 - 6,9), zásady vysokú hodnotu (7,1 - 14,0) a pH 7,0 je neutrálne. Tieto čísla nehovorili nič v súvislosti s každodenným životom. Dnes už je dokázané, že zdravie človeka nie je narušené iba vtedy, ak pH jeho tela je neutrálne alebo slabo alkalické.bolesť brucha Naopak, prekyslenie organizmu, tzv. acidóza, sa dnes pokladá za jednu z najnebezpečnejších civilizačných chorôb, pretože zdravie bezprostredne závisí od acido-bázickej (kyselino-zásaditej) rovnováhy v našom tele. Ak to preháňame s bielym pečivom alebo sladkosťami, môžeme si zapríčiniť dočasné, avšak aj trvalé prekyslenie. Čím je prostredie kyslejšie, teda pH nižšie, tým je aj agresívnejšie. Iba žalúdok je uspôsobený na veľmi nízke pH, ktoré vyvoláva zrážanie bielkovín a premenu mechanicky rozomletých častí potravy na kašovitý roztok. Ostatné orgány a časti tela však na také kyslé prostredie, aké je v žalúdku, adaptované nie sú."



Ako si udržať zdravie, resp. zvýšiť imunitu v boji proti vírusovým ochoreniam?

Človek sa rodí s telom, naprogramovaným na dlhovekosť - čiže sa približne vieme dožiť aj 130 rokov. Od spôsobu, ako so svojím telom zaobchádzame, závisí, či zostarneme v zdraví, alebo ochorieme a predčasne umrieme. Podľa Kurta Tepperweina „každý hnev, každý stres, neprimeraná strava, každé neprirodzené, čiže životu nepriateľské správanie odpisuje niečo z konta nášho života, až napokon ostane len malý zlomok pôvodného programu. Tu pramenia príčiny chorôb a utrpenia. Je však potešujúce, že toto dodatočné negatívne presmerovanie svojho vývoja môžeme zvrátiť. V prírodnom liečiteľstve je základom každej liečby úprava acidobázickej rovnováhy organizmu. Bez toho nemôže byť účinná nijaká liečba. Nie vždy je klasická medicína dostatočne zameraná na acidózu ako príčinu chorôb, ale pokladá ju za poruchu látkovej premeny (rozhodne ju tým však nebagatelizuje). Uvedomme si desivú skutočnosť, že výkyv v acidobázickej rovnováhe, dnes takmer už bežná vec (žiaľ už aj u malých detí), zabíja všetko živé, vrátane ľudských buniek. V procese látkovej premeny sa v organizme neustále tvoria kyseliny, ako močová, uhličitá, mliečna, octová, ba aj soľná (chlorovodíková), ktoré ešte stupňujú stav prekyslenia tela. Kyseliny, ktoré sa nespracujú zdravými obličkami, sa nevylúčia z tela. Kyseliny vo všeobecnosti pôsobia ničivo. Môžu dokonca rozožrať aj kameň alebo kov. Ak sa neneutralizujú zásadami a ostanú v tele, nevyhnutne to vedie k rozličným chorobám. Kyseliny sa dostávajú najskôr do krvi a ak je kapacita krvi vyčerpaná, prebytok kyseliny sa ukladá vo väzivách, dokiaľ ich obličky nespracujú. Druhým vylučovacím orgánom sú pľúca. Keď je väzivo preťažené, kyseliny sa začnú ukladať do kĺbov, kde začnú spôsobovať zápaly. V prekyslenom tkanive sa zhoršuje aj tekutosť krvi, a to vedie k nedostatočnému kyslíkovému zásobovaniu orgánov. Kyseliny však natrvalo ničia aj kolagénové vlákna vo väzive, čo má za následok jeho ochabnutie a predčasné starnutie. Vrásky, celulitída a únava sú pritom len začiatkom a viac-menej iba nevinným vonkajším prejavom."

Prekyslením organizmu si nepriamo znižujeme imunitu, ktorá by nás práve v tomto období mala chrániť pred vírusovými ochoreniami.

 

„Prekyslený organizmus nemôže byť zdravý. Čím väčšie je jeho zaťaženie kyselinami, tým závažnejšia je choroba."

 

Hlavné príčiny prekyslenia tela:

  • Nesprávna strava (denaturované potraviny)
  • Nesprávne návyky pri jedení
  • Nesprávny spôsob života (stres, myslenie, psychická rovnováha,...)
  • Priveľa živočíšnych bielkovín (Vaječný bielok, Srvátka, Pečeň a obličky, Mäkkýše, Sója, Mäso,...)
  • Cukor (hlavne rafinovaný)
  • Alkohol a nikotín
  • Nasýtené mastné kyseliny (maslo, masť, margaríny ...)
  • Toxíny vživotnom prostredí
  • Pochutiny (presnejšie: pochutinové jedy - soľ, ocot, prípravky na dochucovanie jedál, kypriace prostriedky, horčica...)
  • Potravinové aditíva a konzervanty - tzv. éčka
  • Elektromagnetický smog
  • Chemické liečivá
  • Hnev a agresia
  • Stres a duševná nevyrovnanosť

Ako znížiť prekyslenie organizmu a zvýšiť tak jeho obranyschopnosť?

1)      V prvom rade by sme mali zmeniť náš postoj k jedlu, jeho zloženiu a spôsobu jedenia. „Nežijeme preto, aby sme jedli, ale jeme preto, aby sme žili." Nielen zloženie potravy, ale aj samotné prežúvanie má veľký vplyv na dobré trávenie a vytvorenie rovnováhy v tele. Mali by sme v prvom rade obmedziť konzumáciu vyššie spomínaných „jedov", spôsobujúcich prekyslenie tela. Takže určite aspoň dočasne úplne vylúčiť cukor, stužené tuky (margaríny), obmedziť kuchynskú soľ (resp. nahradiť morskou soľou, či riasami KELP), kypriace prostriedky, jedlá so zápražkou, med, mlieko (hlavne dospelí - žiaden dospelý cicavec už mlieko nekonzumuje), káva s mliekom (silný jed pre dvanástnik), bielu múku a výrobky z nej (biely chlieb, pečivo ...) aj látky s konzervačnými látkami (éčkami).

 

2)      Ďalším dôležitým faktorom na vytvorenie rovnováhy v tele je dýchanie. Dýchanie, čo znamená život a kyslík, je naša základná živina, ktorú máme neobmedzene k dispozícii. A napriek tomu mnohí z nás dýchajú len toľko, aby sa nezadusili. To môže byť dôsledok faktu, že dych je úzko spätý s našimi emóciami. A keďže sme sa naučili svoje emócie „úspešne" potláčať, aj náš dych býva neraz trhaný. Je známe, že kyslík je pre nás životne dôležitý, ale menej známe je to, že nás očisťuje od prekyslenia. Už niekoľko minút hlbokého dýchania na čerstvom vzduchu v uvoľnenej polohe neutralizuje prekyslenie krvi. Príliš plytký dych však vedie ku koncentrácii oxidu uhličitého v krvi, a tým k acidóze.

 

3)      Veľmi dôležitým aspektom pri tvorbe či udržaní si rovnováhy v tele je pitný režim. Vždy by sme mali piť vodu s vysokou energetickou hodnotou. Voda je nosičom energie a informácií číslo 1. Táto energia a informácie, ktoré voda obsahuje, rozhodujú do značnej miery o našom zdravotnom stave. Voda, ako nosič energie a informácií, ovplyvňuje a mení celé naše telo až po poslednú bunku. Vďaka tomu sa môže stať škodlivou, alebo liečivou. Vodu nemožno nahradiť žiadnymi inými nápojmi. Takže určite nestačí, že „veď som mal dnes už 4 kávy", „dal som si 5 pohárov sladeného bublinkového nápoja" a už vôbec nie je na mieste, ak takéto sladené bublinkové nápoje dávame našim deťom. Často vidíme vo svojom okolí, ako sa deti v nákupných centrách na lavičke nalievajú coca-colou, zatiaľ čo rodičia vymetajú obchody.pitie vody

Obsah vody v bunkách je normálne asi 60-70%. Ak klesne pod 50%, životné procesy ochabnú, často nezvratne. Toxíny sa potom dostatočne nevylučujú, bunka predčasne starne, a tým aj celé telo. Voda obsahujúca energiu - živá voda, prenáša svoje liečivé vibrácie na telové tekutiny. Tým sa zlepší tekutosť krvi a odbremení sa srdce. Takáto voda je skutočne živinou. Od zloženia telových tekutín závisí prežitie našich buniek, lebo ak sú zaťažené kyselinami, nemôžu plniť svoju funkciu. Toto môže spôsobovať závažné poruchy a ochorenia. Pôsobenie kyseliny poškodzuje naše telo trojako: demineralizáciou, ukladaním látok, ktoré by sa mali vylúčiť a po tretie stratou prirodzenej imunity voči infekčným chorobám.


 

4)      Odstraňovanie škodlivín z organizmu urýchli hladovka. Odporúča sa 24 (ideálne 36-hodinová) hladovka jedenkrát do týždňa, dlhšia alebo častejšia hladovka by mala byť realizovaná len so súhlasom a pod dohľadom lekára. Počas hladovky sa neprijímajú žiadne potraviny, ani tekuté, potrebné je piť dostatok kvalitnej pitnej, najlepšie destilovanej vody (bez minerálov, nie technickej) v množstve 2 - 3 litre, ktorá pomôže rozpustiť a vyplaviť škodlivé látky z tela. Voda má byť vlažná, nie ľadová. Pôst na rozdiel od hladovky neznamená hladovku ale vynechanie určitých potravín. Vhodné je vybrať pre konzumáciu také potraviny, ktoré neostávajú dlho v žalúdku ani v črevách. Odporúčajú sa ovocné a zeleninové čerstvé šťavy a bylinkové čaje, ktoré nezaťažujú tráviaci trakt. Každý by mal jesť len to, na čo má práve chuť, detoxikovaný organizmus vie často najlepšie rozlíšiť čo potrebuje.

 

5)      Liečivé byliny podporujúce detoxikáciu organizmu - odporúča sa pitie čajov alebo extraktov z bylín:pŕhľava, púpava, echinacea, lopúch, breza a iné. Podporné účinky na čistenie organizmu má aj petržlen, cesnak, rebarbora a vinič.

 

6)      Veľmi účinným pomocníkom pri odstraňovaní prekyslenia organizmu sú Huby Zelené riasy:

  • Cordyceps - obnovuje vitalitu, zlepšuje výkon a koncentráciu, zmierňuje únavu a stres. Pomáha pri rôznych zápaloch, ich prevencii a pri infekčných a alergických ochoreniach. Pôsobí ako prírodné širokospektrálne antibiotikum a ničí baktérie. Posilňuje imunitný systém, detoxikuje a posilňuje organizmus, podpora samoliečenia organizmu a produkcie protilátok, potláča tumorové aktivity.
  • Acai Berry obsahuje extrakt z bobulí Acai - (Euterpe oleracea), ktoré sú zdrojom vitamínu C, beta-karoténu, B1, A, E , železa, vápnika, fosforu, flavonoidov a anthokyanových farbív v prírodnej forme. Patrí medzi najvýznamnejšie antioxidanty. Je vhodný pre ľudí náchylných k bakteriálnym a vírusovým ochoreniam.
  • Reishi - posilňuje imunitný systém, upravuje hladinu imunoglobulínov v tele a zvyšuje produkciu protilátok. Taktiež chráni telo proti stresu, zvyšuje výkonosť a detoxikuje organizmus.
  • Chlorella - znižuje kyslosť vnútorného prostredia, pôsobí zásadotvorne, účinne detoxikuje organizmus, zbavuje telo jedov, ťažkých kovov achemikálií, obnovuje črevnú mikroflóru, prečisťuje tráviaci trakt a zlepšuje trávenie avylučovanie, pôsobí proti zápalom a vredovej chorobe žalúdka, výrazne stimuluje imunitný systém organizmu, tvorbu červených a bielych krviniek, čistí krv...
  • Spirulina - obsahuje vzácne fytonutrienty (rastlinné výživné látky), ktoré sa nenachádzajú v žiadnych iných zelených potravinách, ako napr. fykocyanín a sulfolipidy. Spirulina je veľmi vhodnou alternatívou riasy Chlorella. Aj keď zloženie obidvoch rias je veľmi podobné, rozdielne účinky sú dosť výrazné. Spirulina oproti Chlorelle obsahuje fykocyanín - unikátnu látku podporujúcu krvotvorbu priamo z kostnej drene, či vzácne glykolipidy a sulfolipidy, ktoré sú mimoriadne aktívne proti vírusovým ochoreniam. Chlorella je teda vhodnejšia tam, kde treba regenerovať, doplňovať živiny a pôsobiť liečebne, či preventívne. Spirulina je vhodná skôr pre tých, ktorí potrebujú posilniť svoju vitalitu, urýchliť spaľovanie tukov a zabraňovať ich ukladaniu. Ideálnou sa javí kombinácia obidvoch výživových doplnkov.
  • Zelený jačmeň je skutočným koncentrátom výživných látok, zlepšuje krvný obraz, tlmí zrážanie krvných doštičiek - tromby (krvné zrazeniny) sú príčinou vzniku infarktu myokardu a srdcovocievnych ochorení, ničí kyslíkové radikály, má výrazne zásaditú povahu, čím obnovuje acido-alkalickú rovnováhu pri prekyslení organizmu, upravuje priechod cukrov cez črevné steny, čím sa postupne normalizuje hladina cukru vkrvi.

7)      Za zázrak 3.tisícročia sa dnes považuje minerál Zeolit, ktorí mnohí poznáme v podobe Francúzskeho zeleného ílu, ale práve najkvalitnejší Zeolit bol objavený a ťaží sa na východnom Slovensku. Zeolit absorbuje voľné radikály, aktivizuje vlastný obranný mechanizmus v boji proti kyslíkovému stresu. Absorbuje toxíny, rádioaktivitu, ťažké kovy a iné škodliviny a šetrným spôsobom ich vyplavuje z tela. Aktivizuje imunitný systém, priaznivo vplýva na štruktúru a stavbu kostí. Odstraňuje prekyslenie žalúdka, žalúdočné vredy, skracuje čas rekonvalescencie po operáciách. Je možné užívať ho dlhodobo, tráviaci trakt ho prijíma ako bežnú potravu, nezaťažuje organizmus, neusadzuje sa v tkanivách a v krvi. Skracuje čas rekonvalescencie po operáciách, hlavne pri poraneniach kostí. Vedecký výskum potvrdil jeho neuveriteľne výnimočné pôsobenie pri liečbe onkologických ochorení. Predlžuje sa dĺžka života, zastavuje sa rast tumorov. Vynikajúce výsledky boli zaznamenané  pri kožných druhoch rakoviny. Zeolit po preniknutí do rakovinovej bunky aktivizuje gén P21, ktorý, laicky povedané, prikáže rakovinovej bunke, aby umrela. Zeolit uľahčuje prienik antioxidantov a vitamínov do buniek.

 

8)      Sprcha či vonný kúpeľ predstavuje najrýchlejšie riešenie v núdzi. Nesporná výhoda je, že si ich môžeme dopriať kedykoľvek, keď sa budeme cítiť nanič, avšak ideálne aplikovať pravidelne ako prevenciu. Striedavá studená a horúca sprcha pôsobí stimulačne a očisťujúco. Vplyvom chladu sa totiž cievy rozšírené teplom sťahujú, zvyšuje sa množstvo krvi pretekajúcej vnútornými orgánmi, a tým sa zosilňuje aj vylučovanie toxínov z organizmu. Takéto malé „znovuzrodenie" Vás určite naštartuje do ďalšej činnosti. Navyše do kúpeľa môžeme pridať bylinné odvary alebo éterické oleje - levanduľa, medovka, tymián, harmanček či rozmarín.

 

9)      Podľa tradičnej čínskej medicíny ľudia odjakživa vedeli žiť a stravovať sa podľa Orgánových hodín: Ľudia si všímali, ako im v danú hodinu fungujú jednotlivé orgány, kedy majú svoj vrchol a kedy sú v útlme.

  • Od 23.00 do 1.00 hodiny v noci začína pracovať žlčník. V tom období sa nemá nič jesť.
  • Medzi 1.00 a 3.00 hodinou je v činnosti pečeň a vtedy je aj najnižšie okysličenie mozgu. Vtomto čase nie je vhodné piť alkohol, kávu, fajčiť alebo konzumovať tuky.
  • Medzi 3.00 a 5.00 hodinou je v maximálnej činnosti energetická dráha pľúc. V tom čase sa obyčajne prebúdzajú fajčiari.
  • Od 5.00 do 7.00 hodiny je v činnosti hrubé črevo, vtedy by sme mali vstať a vyprázdniť sa. Je to ideálny čas na vylučovanie.
  • Medzi 7.00 a 9.00 hodinou funguje dobre žalúdok. Je to ideálny čas na raňajky, keď telo je schopné absorbovať všetky potrebné výživné látky.
  • Medzi 9.00 a 11.00 hodinou výborne funguje pankreas a slezina. V tom čase môžeme konzumovať aj niečo sladké, pretože maximálne pracuje pankreas.
  • Od 11.00 do 13.00 hodiny nastáva útlm. Nie náhodou majú v tom období južnejšie národy siestu. Nemali by sme konzumovať ťažké, ale iba ľahké jedlá.
  • Od 13.00 do 15.00 hodiny sa ujíma vlády tenké črevo. Zohráva dôležitú úlohu pri trávení výživných látok. Pomôcť mu môžeme hlavne pohybom apobytom na čerstvom vzduchu. A aspoň zčasu na čas vynechať poobedňajšiu kávičku ( a už vôbec nie s mliekom !!!).
  • Od 15.00 do 17.00 hodiny je na rade močový mechúr, ktorý vylučuje toxíny. Pomôcť by sme mu mali aj bylinkovým čajom. Je vhodné navečerať sa, vrchol dosahuje aj fyzická aktivita.
  • Medzi 17.00 a 19.00 hodinou prichádzajú na rad obličky, je to posledné štádium vylúčenia všetkých škodlivín z organizmu. Nie je vhodné po tomto čase prijímať tekutiny. Večerať by sme nemali to, čo zaťažuje obličky, teda žiadny cukor, soľ, potraviny s pridaním chemických látok, piť kávu alebo alkohol. Dávať si pozor na chlad!
  • Od 19.00 do 21.00 hodiny je obdobie srdca. Človek je veľmi vnímavý, je to vhodný čas na štúdium i návštevu divadla, koncertu, čítanie knihy. V tom období berieme aj posledný liek, najmä ak to je preparát podporujúci srdcovú činnosť. Už by sme nemali vyvíjať žiadnu aktivitu, nejesť, nefajčiť, nepiť.

10)   V duchovnej oblasti sa na celkovú harmonizáciu a tým aj následné odkyslenie organizmu odporúča čítať krásnu literatúru, poéziu, navštevovať priateľov, chodiť do kina, divadla a hlavne do prírody (za každého počasia). Najviac endorfínov (hormónov šťastia) sa vyplavuje pri zaľúbení a v prítomnosti blízkej osoby. Potrebné je zanechať lipnutie na zdanlivo nevyhnutných ale pominuteľných veciach, zanechať ohováranie, nepriateľstvo a závisť. Príčinou najväčšieho množstva ochorení sú práve tieto negatívne emócie (tzv. diagnóza "božie mlyny"). Ďalšou veľmi účinnou zbraňou proti stresu, únave a na harmonizáciu celého organizmu je meditácia. Správnou meditáciou dokážeme odbúrať nervozitu, uvoľniť telo i myseľ a prinavrátiť stratenú kondíciu.

 

 

rodinka

 

 

 

„Základom dobrého zdravia je kvalitné, výživné a dobre rozžuvané jedlo, pravidelná stolica a hlavne veselá myseľ."

 

A na záver ešte jedna dobrá rada:

„Aby sa človek mohol uzdraviť, nepotrebuje najskôr ochorieť!

My sami sme svojím najlepším liekom ...

Užívajte si svoj život a každý jeho okamih!"

 

Autori: Danka a Peter Štrelinger

Centrum Zdravého Života


Späť na zoznam článkov
Zatvoriť

K článku neboli pridané žiadne komentáre vložiť nový komentár

Copyright 2019 - 2024 © Bylinkový e-shop